Imprimeix

Com parlar una llengua nova

Ràtio:  / 5
DolentBo 

És habitual que els aprenents de llengües se'n surtin bé a classe, amb els exercicis de gramàtica i parlant amb els professors i els companys, però quan han d'encarar una conversa real es queden sense paraules. Per solucionar-ho, aquest mètode et pot ajudar. Es tracta de parlar amb un mateix abans de fer-ho amb els altres. De fet, mai agafaries el cotxe per anar per la ciutat sense abans haver practicat; per què amb l'aprenentatge d'una llengua ha de ser diferent? No és gaire realista llegir uns quants llibres i creure que quan parlis amb algú tot aquell vocabulari i la gramàtica sortiran fluidament, sinó que cal practicar per tenir-los disponibles a l'hora de comunicar-nos.

 

Per començar a parlar una llengua nova, fixa't en cadascun dels temes de la llista següent --afegeix-hi els que siguin importants per tu-- i pensa en preguntes, respostes i altres informacions que donaries en la teva llengua sobre aquest tema. D'aquesta manera, trobaràs les expressions i el vocabulari que acostumes a utilitzar en la teva llengua per parlar-ne.

  • La teva feina: de què treballes?, en què consisteix?, sempre has fet aquesta feina?, com vas començar a fer-la?, t'agrada?
  • L'interès per la llengua que aprens: quan vas començar a aprendre-la?, per què vas començar?, com l'has après fins ara?, qui t'ha ajudat?, què t'agrada d'aquesta llengua?, i dels països on es parla?, hi has anat mai?, hi tens amics?, t'ha agradat?
  • Aficions: què t'agrada fer quan no treballes?, com vas començar aquesta afició?, per què?, quan pots practicar aquesta afició?
  • Els teus orígens: d'on ets?, com és aquest lloc?, què t'agrada del lloc on vius?, què te'n desagrada?, has viscut a altres llocs?, com ha estat l'experiència?
  • Viatges: t'agrada viatjar?, has de viatjar per feina?, quins llocs has visitat?, quins llocs t'agradaria visitar?, descriu algun dels viatges que has fet
  • Actualitat: explica una notícia interessant que has sentit o llegit últimament, quins temes d'actualitat t'interessen?

Cada vegada que pensis en una frase o en una paraula que no saps com dir en la nova llengua, busca-la al diccionari i escriu-la.

Quan ja tinguis una llista, torna al principi i prova de parlar sobre aquest tema en la llengua que aprens. Això et forçarà a parlar expressant el mateix que diries en la teva llengua, però en la nova llengua, i a més estaràs practicant converses reals. Practicar la conversa abans de tenir-la en la vida real et pot ajudar a sentir-te més segur.

És important que facis aquest exercici en veu alta. Fes que cada intervenció duri uns cinc minuts. Pots repetir la intervenció, i també gravar-te amb l'ordinador o el mòbil. Això de parlar sol et pot semblar difícil i antinatural, però com més practiquis, més fluïda serà la teva conversa i millor t'expressaràs.

No et preocupis si quan comences a parlar notes que et costa. És completament normal que necessitis força pràctica per parlar amb naturalitat. A més, tothom ha de passar per aquest procés. Bona sort!

Adaptat de: "How to become a fluent speaker of a foreign language"