Imprimeix

Per què em costa tant parlar en català?

Ràtio:  / 5
DolentBo 

La resposta sol ser la mateixa per a tothom: perquè no practiques prou.

Aprenem de mica en mica a entendre una llengua quan la sentim o la llegim, i quan escrivim també tenim molt temps -ens podem aturar, buscar paraules al diccionari, refer les frases que hem escrit...-, però parlar és molt més exigent, perquè quan parlem no tenim gaire temps: estem pensant en les idees que volem expressar, en la forma correcta de fer-ho, en la pronunciació, ens estem fixant en si la persona que ens escolta sembla que ens entén o no... Parlar és, doncs, un entrenament que va força a part de la resta d'activitats que fem amb la llengua. Dit d'una altra manera, és perfectament possible entendre molt bé una llengua i no ser capaç de parlar-la.

 

 

També pots trobar-te que fas molt bé els exercicis del curs, però que a l'hora de parlar no recordes tot allò que has estudiat. No t'amoïnis: només és qüestió de temps i de pràctica.

Els adults no aprenem llengües igual que els nens. No és cert que puguis anar acumulant paraules dins teu, que has après sentint la llengua, escoltant-la i estudiant, i utilitzar-les parlant la primera vegada que les necessitis. Et cal trobar-te diverses vegades en una situació en què necessitis aquella paraula o frase perquè "et surti" sense pensar gaire.

Per tant, per arribar a parlar en català amb fluïdesa has de practicar força. Aquí tens algunes propostes:

  1. Aprofita qualsevol oportunitat per parlar en català.
  2. Marca't un mínim de vegades setmanals per parlar en català, i controla que les compleixes. No és tan important parlar molt com fer-ho prou sovint. Dues o tres vegades a la setmana pot estar bé per començar.
  3. Fes activitats que et vinguin de gust, però fes-les en català. Aquí tens algunes idees.